آشنایی با صنعت چاپ و انواع آن

دسته بندی :

چاپ به معنای انتقال یک نوشته، عدد، حرف، تصویر و… بر روی یک سطح است که در واقع از فشرده شدن طرحی از یک سطح بر روی سطح دیگر بوجود میاید.

با پیشرفت صنعت، نیاز کسب و کارها به چاپ و مستندات آن افزایش یافته و باعث بوجود آمدن دستگاه های پیشرفته صنعتی و متخصصین در این عرصه شده است.

چاپ یکی از ملزومات مهم در ارتباطات و انتقال اطلاعات بشمار میاید.

وقتی صحبت از چاپ میشود احتمالا اولین چیزی که به ذهن شما میرسد کتاب و مجلات است اما امروز مفهوم آن فراتر رفته و شامل موارد بیشتری قبیل تراکت، کارت ویزیت، بروشور، شیشه، پارچه، پلاستیک و … میباشد.

هرکدام از این محصولات پروسه مخصوص به خود را دارند و به همین منظور انواع مختلفی از دستگاه های پرینت به بازار آمده است. با ظهور این دستگاه ها، تقریبا امکان پرینت بر روی هر متریالی از جمله مواد پلاستیکی، نایلونی، فلزی، شیشه در اشکال گوناگون فراهم شده است.

امروزه با وجود گستردگی تبلیغات آنلاین و شبکه های مجازی،این صنعت همچنان جایگاه خود را حفظ کرده و یکی از ارکان اصلی تبلیغات بشمار میرود.

در ادامه به بررسی انواع چاپ و دستگاه های آن میپردازیم

بصورت کلی روش های پرینت به موارد زیر تقسیم میشوند:

  • افست
  • دیجیتال
  • هلیوگراور
  • فلکسو
  • سیلک اسکرین

اُفست

دستگاه چاپ افست

نوعی پرینت است که در تیراژ بالا، کیفیت عالی و برای مجلات، روزنامه و چاپ انواع کتاب کاربرد دارد. دستگاه های افست بزرگ هستند و قیمت بالایی دارند. در این نوع پرینت، فایل طرح مورد نظر با مواد شیمیایی به زینک آغشته میشود و توسط سیلندرهای مخصوص چاپ روی کاغذ کپی میشوند.

در چاپ افست از دسته رنگ های CMYK استفاده میکنیم به این صورت که هر رنگ بصورت جداگانه روی کاغذ پرینت میشود، سپس رنگ ها باهم روی کاغذ ادغام میشوند. دستگاه های افست انواع مختلفی دارند. برخی دارای یک ستون رنگ میباشند، برخی دورنگ، چهار رنگ و حتی پنج رنگ میباشند که علاوه بر پرینت چهار رنگ اصلی، رنگ پنجمی مانند طلایی، نقره ای ویا حتی چاپ وِرنی را انجام میدهد.
برای چاپ افست مراحل زیر را انجام دهید

طرح مورد نظر را طراحی کنید و بعد از انتخاب گزینه CMYK میتوانید پالت رنگ های خود را در بخشchannel  مشاهده کنید.
نکته مهم درافست این است که زمانی که میگوییم طرح با چهار رنگ چاپ میشود به این معنا نیست که نمیتوان از رنگ های دیگر استفاده کرد بلکه رنگ های دیگر همگی ترکیبی از چهار رنگ اصلی Cyan, Magenta, Yellow, Black  هستند. طرح در نرم افزار با فرمت JPG یا TIF  ذخیره میگردد.

دیجیتال

دستگاه چاپ دیجیتال

معمولا در تیراژ پایین تر و با کیفیت بالا صورت میگیرد اما بر خلاف افست این نوع هزینه بیشتری دربر دارد که البته با صرفه جویی در هزینه ها در تیراژ پایین جبران پذیر است.
چاپ دیجیتال به یک دستگاه کامپیوتر نیاز دارد که اطلاعات مورد نیاز برای پرینت از قبیل متن، تصویر و غیره به دستگاه فرستاده تا آن را پرینت کند. پس میتوان گفت دستگاه  دیجیتال مانند یک پرینترعمل میکند که به کامپیوتر وصل میشود. زمانی به یک دستگاه پرینت، دیجیتالی گفته میشود که اطلاعات را بصورت دیجیتال و مستقیم دریافت و آن را چاپ کند.

انواع دستگاه های دیجیتال شامل پرینتر لیزری و جوهرافشان میباشد که اندازه و ابعاد مختلفی دارند.

موارد استفاده چاپ دیجیتال:

چاپ با تیراژ کم

در پرینت دیجیتال بر خلاف افست بدلیل نبود پلیت و چاپ مستقیم از روی کامپیوتر بر سطح مورد نظر امکان تیراژ بسیار پایین با هزینه مناسب وجود دارد که موجب شده این روش  برای تهیه یک نمونه کار و یا محصولات با تعداد کم بسیار مناسب باشد.

باید در نظر داشته باشید که دستگاه های دیجیتال مناسب برای پرینت میلیون ها نسخه طرح روی سطح مورد نظر نیستند و در طول عمر مفید خود میتوانند نهایتا هزاران نسخه طرح پرینت کنند.

چاپ شخصی سازی شده

یکی از مزیت های پرینت با دستگاه دیجیتال این است که شما میتوانید از طرح دلخواهتان تنها یک نسخه به چاپ برسانید. برای مثال شما میتوانید کارت های پرسنلی شخصی و یا کارت تبریک مورد علاقه خود را پرینت کنید.

هلیوگراور

 

دستگاه چاپ هلیوگراور

این نوع پرینت از نوع برجسته میباشد و در آن از کلیشه فلزی (غالبا سیلندرهای مسی) استفاده میشود که طرح روی آن بصورت سوراخ های بسیار ریز حک میشود. این نوع چاپ برای تیراژ پایین مناسب نیست. این سیلندرها با روش های دیجیتال یا آنالوگ ساخته میشوند.

از معایب نوع هلیوگراور، پرینت حروف است. متاسفانه حروف پرینت شده با این نوع چاپ نسبت به نوع افست قابل مقایسه نیستند.

فلکسی

دستگاه پرینت فلکسو

این نوع پرینت توسط کلیشه ای انجام میگیرد که برخلاف نوع هلیوگراور از کلیشه برجسته ساخته شده است. یکی از بهترین کاربردهای دستگاه فلکسی در چاپ روی موادغذایی و روی سطوح وسیع میباشد. فلکسی یک روش چاپ مستقیم است بطوری که کلیشه بطور مستقیم با جوهر آمیخته میشود و در اثر تماس مستقیم با سطح، طرح مورد نظر را چاپ میکند.

چاپ سیلک اسکرین

دستگاه پرینت سیلک اسکرین

یکی از بهترین و با کیفیت ترین شیوه های چاپی در عصر حاضر میباشد. به دلیل ظرافت خاصی که در این نوع وجود دارد آن را از دیگر انواع متمایز کرده و برای پرینت روی سرامیک و چینی گزینه بسیار مناسبی میباشد.